Асим Адемов се срещна с холандския посланик
Асим Адемов се срещна с холандския посланик / пресцентър

Заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов проведе официална среща с извънредния и пълномощен посланик на Холандия Том ван Оорсхот, който днес бе на посещение в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Асим Адемов изказа своите благодарности към холандския посланик за визитата му в областния център и подчерта, че неговото посещение носи огромен принос за сътрудничеството между двете държави и в частност за областта.

Двамата дискутираха основни теми, като последиците от блокадата на българо-гръцката граница, миграционната вълна след затваряне на Балканския коридор и развитието на икономическите отношения между България и Холандия.

Посланикът отбеляза, че България е все още непозната за холандския пазар, и холандския бизнес не е запознат с истинския потенциал на нашата страна, както и с привлекателността на региона. Адемов заяви, че страната ни е предприела действия в посока да бъде атрактивна за чужди инвестиции, като за пример даде изграждането на АМ "Струма" и усилията на правителството за борба с корупцията.

Н. Пр. Том ван Оорсхот приветства усилията на българското правителство за защитата на границата, като заяви, че това е споделена отговорност на всички страни членки на ЕС и отбеляза основните стъпки за решаване на проблема - засилен граничен контрол и обстойна регистрация, които ще дадат възможност за отделяне на политическите от икономическитемигранти, и в последствие тяхната интеграция.

Зам.-областният управител, от своя страна, го увери, че българското правителство е в готовност да изпълни ангажиментите си по отношение на миграционната вълна с всички законови разпоредби, съгласно изискванията на ЕС.