59 заразни заболявания за седмица в Благоевградско, в пред грипна вълна сме
59 заразни заболявания за седмица в Благоевградско, в пред грипна вълна сме / netinfo
59 заразни заболявания са регистрирани през изминалата седмица в Благоевградска област, сочи справката на дирекция „Надзор на заразните заболявания” към РИОКОЗ. От тях 29 са случаите на чревни инфекции 2 -вирусен хепатит, 1 на салмонелоза и 26 на гастроентероколит. От въздушно-капковите инфекции 15 са случаите на варицела и 2 на паротит.

От здравната инспекция в областния град съобщават, че инспекторите извършват ежедневен надзор и контрол на заболяванията в Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев. Всеки ден общопрактикуващите лекари водят справка за броя на всички регистрирани остри респираторни заболявания в съответните възрастови групи. До момента няма завишаване на заболеваемостта от грип като регистрираните случаи са в рамките на нормалното за сезона, уверяват от РИОКОЗ.

Грипният вирус „Бризбейн” се очаква да ни връхлети в началото на февруари. Той се отличава от останалите грипни вируси с по-тежко изразена клинична картина, протича с по-големи усложнения, най-вече пневмонии.