/ / iStock/Getty Images
25-годишен мъж отива на съд за отправена закана с убийство към ученик в Благоевград, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

В началото на учебната 2019 – 2020 година, пред сградата на Професионална гимназия по архитектура и геодезия в Благоевград, имало група ученици. Сред тях били Д.К. (на 15 години) и Л.М. (на 14 години).

Покрай тях минал автомобил, управляван от В.Б., който рязко спрял. Без да излиза от колата водачът казал на Л.М., с която имал връзка и я ревнувал, да се качи при него. Предупредил стоящите наоколо връстници на момичето „да внимават с Л., тъй като един техен приятел си отишъл наскоро“. На тръгване, след като дочул учудващата реакция на единия от учениците – Д.К., му отговорил: „Искаш ли да ме видиш кой съм, искаш ли да те размажа? Внимавай!“ Това била първата среща между двамата.

На 19.10.2019 г. петнадесетгодишният Д.К. бил в заведение в центъра на гр. Благоевград заедно с приятелите си. Към 19:30 ч. ученикът излязъл навън да говори по телефона. По същото време наоколо се появил с автомобила си В.Б.

Не след дълго, във видимо агресивно състояние, той спрял в непосредствена близост до момчето, при което прозорецът от неговата страна бил свален. Извадил газовия си пистолет, заредил го пред ученика и опрял дулото на оръжието в областта на корема му. Казал му „да не се занимава с Л.М.“

На въпроса на Д.К. за причината на действията му, В.Б., продължавайки да държи пистолета опрян в тялото му, отговорил: „Защото ще те разстрелям като куче още тук“. След това отново насочил оръжието срещу момчето и го заплашил: „Искаш ли да разбереш още сега? Искаш ли да те застрелям още сега? Искаш ли още тук да те гръмна?“. Един от свидетелите на инцидента го убедил да престане и да потегли с автомобила.

По-късно същата вечер, Л.М. се обадила на пострадалия Д.К. да се поинтересува как се чувства след случилото се. По това време до нея бил В.Б., който взел телефона на момичето и казал на Д.К., че „още утре щял да му изпрати мутри - пет коли, за да го отвлекат“.

За отправените от В.Б. закани с убийство спрямо ученика са били сигнализирани органите на реда. По случая е започнало разследване. Извършителят на престъпното деяние е бил привлечен към наказателна отговорност.

С протокол за доброволно предаване обвиняемият е предал на полицейски служител пистолета си „Ekol Firat Compact”, ведно с патрони. От направената справка е било установено, че В.Б. е заявил за притежаваното от него оръжие в Районното управление в гр. Благоевград.

От изготвената по делото балистична експертиза е видно, че пистолетът е газов, представляващ неогнестрелно оръжие, изправен и годен да бъде използван по предназначение.

Предстои делото да продължи в съда.