155 декара горски масиви са изгорели в Пиринско от началото на 2010 г.
155 декара горски масиви са изгорели в Пиринско от началото на 2010 г. / снимки: Георги Стоилков

13 пожара, при които са унищожени 155 декара горски масиви, са регистрирани в Благоевградска област от началото на годината, съобщи директорът на „Регионална дирекция по горите” – Благоевград Иван Гергов по време на кръгла маса „Превенция на горските пожари 2010”, цитиран от радио ‘‘Фокус’’ - Пирин.

Средната засегната от един пожар площ е 22 декара. През месец август са възникнали най–много пожари – 7, а най–засегнати са общините Струмяни и Разлог, допълни Гергов. Той посочи, че основната причина за възникването на горски пожари в Пиринско е небрежност - в 7 от регистрираните случаи, един пожар е умишлен, за пет причините все още се изясняват.

Характерно за региона е паленето на стърнища край горския фонд, което често води до избухването впоследствие и на пожари. Регионална дирекция по горите – Благоевград има изготвена програма за опазване на горите от огнени стихии. В ловните и горските стопанства са изградени противопожарни ядра, служителите са инструктирани, а противопожарните депа са оборудвани с необходимия инвентар. Всички графици и дежурства се следят и се изпълняват, поясни Гергов.

Общините от област Благоевград не могат да кандидатстват по мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” от програмата за развитие на селските райони, заяви още горският шеф. По този начин не могат да се реализират дейности по превенция на горските пожари – направата на бариерни прегради, минерализовани пътища, наблюдателници.

Иван Гергов обяви, че от благоевградската дирекция ще настояват за промяна на критериите за кандидатстване. За момента се гледа броят на пожарите в дадена територия. Това, че колегите от пожарната и полицията работят добре в тази връзка и реагират навременно не трябва да ни пречи да създадем допълнителни условия за превенция, категоричен бе Гергов.

На кръглата маса, която откри областният управител Валери Смиленов, присъстваха представители на Областната дирекция на МВР, на пожарните служби от областта, на общините и на природните паркове в региона. Бяха обсъдени проблемите, свързани с възникването и превенцията на горски пожари.

По време на представянето стана ясно, че област Благоевград е 2-та в страната област по регистрирани горски площи, които са 58 % от общата й територия. В тази връзка се предприемат множество превантивни мероприятия, сред които са поддръжката и изграждането на минерализовани ивици, прокарване на противопожарни просеки и бариерни прегради.

Доклади изнесоха дирескторът на РДГ - Благоевград, заместник-директора на РС "Пожарна и аварийна безопасност" и кметове на общини в региона. Проведена бе и демонстрация на гасителна техника за горски пожари.