/ ThinkStock/Getty Images
В Девин беше открито Световното първенство по риболов на хищна риба.

15 национални отбора дефилираха в центъра на родопския град, аплодирани от гражданите и гостите на шампионата. Състезанията са в събота и неделя на река Въча до село Михалково.

Организаторите от Българската федерация по риболовни спортове и Съюза на ловците и риболовците в България са зарибили участъка с повече от един тон пъстърва, която ще бъде и основният обект за риболов. Партньори на световното първенство са община Девин и Българския спортен тотализатор.

Върнаха 130 кг риба от мрежи във водите на Мандренското езеро (СНИМКА)

Шампионатът беше официално открит от вицепрезидента на световната централа ФИПС Игор Чиняков от Русия. За участие пристигнаха едни от най-големите майстори на спининговия риболов с изкуствени примамки в света.

На Въча ще ловят световните шампиони от Полша начело с индивидуалния първенец Томаш Подкул. В състава на Русия е шесткратният шампион Алексей Шанин. Сред фаворитите са още лидерите в световната ранглиста Словакия и традиционно силните състави на Италия и Чехия.

„Радостен съм, че посрещаме най-добрите 60 състезатели от 15 национални отбора, които приветствам с „Добре дошли в България“. За нашата страна е чест да приеме шампионат от такъв ранг“, написа в приветствието си до участниците спортният министър Андрей Кузманов.

"Надявам се, че като домакини ще създадем такава организация, че първенството да се превърне в спортен празник за всички участници“, каза президентът на БФРС Георги Михайлов.

Пред националния отбор на България, в който са шестият в ранглистата Георги Гетов и осмият Тодор Костадинов от КСР „Михалково“, поставената цел е място в тройката на отборното и индивидуалното класиране. Нашите разчитат и на това, че познават отлично река Въча, на която се провежда републиканското първенство.

„Традиционното провеждане на риболовни първенства на национално и международно ниво потвърждава стремежа ни към приемственост, която ние приветстваме и подкрепяме“, заяви председателят на СЛРБ инж. Валис Василев.

Близо тон риба е върната от мрежи в язовир Мандра (СНИМКИ)

За Девин това е пето световно първенство в пъстървовите дисциплини, а градът е един от най-популярните в Европа за провеждане на международни състезания. „Девинският регион е известен със своя лов и риболов, с прекрасната си природа и исторически забележителности, което ни прави съпричастни към това световно събитие“, подчерта кметът на Девин Здравко Иванов.

Състезанията в риболова на пъстърва са много атрактивни, тъй като риболовците се движат непрекъснато по реката в търсене на пъстървата. Разрешените примамки са блесни, воблери и силиконови имитации.

Уловът се отчита на бройка, без значение от размера на рибата. Лови се с куки без контри, а всяка хваната пъстърва се пуска обратно във водата.
БГНЕС