Родопският град Мадан се възстановява след поройния дъжд и силната градушка, които се изсипаха в петък следобед. Водата заля десетки къщи и магазини, ключов път беше затворен заради половинметрова водна стена. Щетите от невижданата до момента градушка възлизат на хиляди левове. Най-засегната е инфраструктурата и търговските обекти, които нямат застраховка, съобщи NOVA

Истински апокалипсис. Така жителите на Мадан описват бедствието, което сполетя града. Силната буря, придружена със страшна градушка потопи миньорския град.

"Направо беше море. Доста страшничко си беше. Имаше доста спрели коли, но нямаше счупени стъкла, понеже зърната бяха омесени с вода", разказва Фатма Кутева. 

Силна градушка и проливен дъжд в Мадан (СНИМКИ/ВИДЕО)

Атанас от 30-години е пожарникар. Спасявал е хора при наводнения, но твърди, че подобна стихия не е виждал досега. "Половин час интензивна градушка, след това продължи с пороен дъжд. И в резултат - шахтите не бяха толкоз проходими, запушени допълнително", заяви огнеборецът Атанас Иванов. 

За да освободят десетките закъсали във водата автомобили, един от пожарникарите започва спешно да отпушва шахтите. Минути по-късно са затрупани с десетки сигнали за наводнени избени помещения, приземни етажи и търговски обекти. Жилищен блок е бил на косъм да остане без ток, след като водата стигнала до главното табло.
 

Десетки магазини по централната улица на града са наводнени. Днес търговците продължиха да изгребват вода от обектите си и да сушат намокрената стоката. Магазинчето на Димитър също е пострадало.

"Самият покрив от вятъра, от градушката, е вдигнат и всичко започва да тече тук. Тя и самата вата ще трябва да се махне, защото ще мирише на мухъл. Това няма изсъхване", оплаква се търговецът Димитър Топалски.

Десетки паднали дървета и сериозни щети в общините Червен бряг и Левски след бурята

Той е наел помещението под наем. Сега ще трябва сам да покрие щетите: "Това нещо, ако трябва са е оправи, ще трябват около 300-400 лева. То и електрическата инсталацията ще трябва да се подменя, защото няма и ток. Не знам, просто не знам".

А ледените късове все още се виждат навсякъде по улиците из града. Комисия от общината в Мадан ще описва щетите от стихията.