/ iStock/Getty Images
Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население - по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб. Двама 84-годишни пациенти с коронавирус и придружаващи заболявания са починали в МБАЛ-Смолян, според информация от РЗИ.

Нови трима пациенти с коронавирусна пневмония в болницата в Смолян

Четири нови положителни проби за коронавирус са потвърдени в областта през последното денонощие. Общо 346 са случаите на коронавирус в област Смолян от началото на пандемията, като около 300 от тях са регистрирани през последния месец.

Рязкото увеличение се дължи на двете огнища на заразата- в предприятие за играчки в Доспат и в завод за авточасти в Смолян. Според специалисти от РЗИ разпространението на заразата в двете огнища е възникнала в следствие на късното откриване на първите заразени, тъй като те са пренебрегнали симптомите и лекото неразположение, продължавайки да ходят на работа.

Дете на 14 години е с коронавирусна пневмония в болницата в Смолян

През изминалата седмица са потвърдени 127 положителни проби на пациенти от 14 до 86-годишна възраст, като 233 от тях са настанени в болници. Най-голям е броят на позитивните в общините Смолян, Рудозем и Мадан.

С новите смъртни случаи, жертвите на коронавирус в областта стават седем. Карантинираните контактни лица на заразени са 306, като 120 от тях са в община Смолян. През миналата седмица са образувани две бързи производства за неспазване на карантина, а един от нарушилите задължителната изолация е бил с мярка за неотклонение.
В МБАЛ-Смолян се лекуват 17 пациенти с коронавирус.