/ iStock/Getty Images
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пазарджик е осъден собственик на фирма за извършено данъчно престъпление.

Разследването е започнало през 2017 г. след внесен в прокуратурата данъчен ревизионен акт. По делото са били извършени множество сложни икономически експертизи.

В качеството си на управляващ и представляващ търговско дружество и като лице, осъществяващо фактически дейността и функциите на данъчно задължено лице, от април 2010 година до средата на май 2011 година, мъжът е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 2 499 903 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност.

Предават на съд собственик на дружество, укрил над 3 млн лева данъци

Установено е, че при водене на счетоводство е съставил документи с невярно съдържание – отчетени регистри-дневници за покупките на дружеството, в които е отразил 33 броя данъчни фактури по неполучени доставки с право на данъчен кредит от доставчиците, като е потвърдил неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на закона и като е приспаднал неследващ се данъчен кредит.

Окръжен съд – Пазарджик е наложил наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и 1/3 конфискация на имуществото му.

Подсъдимият е осъден да заплати на държавата, представлявана от Министерството на финансите, обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление в размер на 2 499 903 лева, със законовата лихва върху тази сума.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.
 
Информационна агенция Фокус