/ iStock/Getty Images
1244 семейства в Пазарджишка област са се възползвали от целевата помощ, отпускана от държавата на родители с деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения. 

От въвеждането на помощта през септември 2020 г. до момента най-много са подпомогнатите семейства от община Пазарджик - 608, а най-малко са в община Стрелча - 17.

Родителите имат право на месечната целева помощ, когато са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични. Конкретната стойност се определя за всеки месец поотделно, съобразно броя на дните, в които в училището или детското заведение са въведени противоепидемични ограничения.

Какви са критериите за целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст

Съгласно изискванията, за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца - до 3900 лева.

Право на социално подпомагане имат също родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения, каза още директорът на РДСП-Пазарджик.
БТА