Зъбен камък на 400 000 години - най-ранното доказателство за замърсяване на въздуха
Зъбен камък на 400 000 години - най-ранното доказателство за замърсяване на въздуха / снимка: Guliver/Getty Images

Археолози откриха най-ранното доказателство за замърсяване на въздуха в зъбна плака на ранни палеолитни хора, датирана на 400 000 години, съобщи в. "Дейли мейл".

Зъбите, от които са взети пробите, са намерени в пещерата Кезем край Тел Авив. Тя е била запечатана 200 000 години. "Това е най-ранното доказателство, че първите барбекюта на закрито са вредели на здравето - каза проф. Ран Баркай от университета на Тел Авив. - Хората, които са живели в Кезем, не само са се възползвали от огъня, за да пекат месото си на закрито, но е трябвало да намерят начин да го контролират, да живеят с него".

Откриха гроб на "спяща красавица" в Етиопия

Зъбният камък разкрива какво са поглъщали и вдишвали хората. В него има следи от дразнители на дихателните пътища и алергени, включително спори и полен, както и растителни фибри, следи от мастни киселини - вероятно от ядки и семена, малки частици скорбяла.

"Знаем, че пещерните хора са яли животни и са използвали всичко от тях - каза проф. Баркай. - Сега имаме преки доказателства, че са приемали и растителна храна, освен месото и мазнините".

Пещера-казино в Юта разкрива тайните на хазарта преди 8 века

Някои следи по зъбите насочват, че вероятно праисторическите хора са ги почиствали с клечки.

Източник: БТА