Земните жители ще изпратят 90 000 послания на Марс
Земните жители ще изпратят 90 000 послания на Марс / Thinkstock/Getty Images

Радиотелескопи на Земята ще излъчат 90 000 послания до Марс по случай 50-годишнината от изстрелването на "Маринър 4" на НАСА - първия космически апарат с успешна мисия до Червената планета, предаде Ройтерс.

Зад инициативата "Излъчи ме на Марс" стои частната компания Uwingu за набиране на средства за космически изследвания и образователни проекти, чието наименование на суахили означава "небе". От компанията предоставиха възможност на желаещите да изпратят своите имена, послания и снимки, които ще бъдат предадени като цифрови радиосигнали на Марс, срещу суми от 5 до 99 долара. Инициативата привлече и интереса на няколко знаменитости, сред които комикът Сет Грийн и актьорът Джордж Такеи, познат на зрителите с ролята на Хикару Сулу в телевизионния сериал "Стар Трек".

Излъчването на сигналите ще започне след 20 часа по Гринуич. Пътувайки със скоростта на светлината, на посланията ще им бъдат необходими 15 минути, за да достигнат Марс. Цялото радиоизлъчване ще бъде повторено два пъти.

И макар че на Червената планета няма кой да приеме съобщенията, смисълът на инициативата е друг. "Тук на Земята те ще бъдат чути ясно и силно", пише на сайта си компания Uwingu, която ще изпрати копия от съобщенията на Конгреса и в централите на НАСА във Вашингтон и на ООН в Ню Йорк.

Космическият апарат "Маринър 4", изстрелян на 28 ноември 1964 г., става първият, извършил успешно прелитане около Марс и изпратил на Земята първите снимки на марсианската повърхност. От тогава над 20 други апарата успешно са прелетели, позиционирали са се в орбита или са кацнали на повърхността на Червената планета. Понастоящем НАСА разполага с пет апарата - три в орбита и два на повърхността на Марс. Европейската космическа агенция и Индия имат по един орбитиращ апарат около Червената планета. Дългосрочната цел на американската космическа програма е да изпрати астронавти на Марс, припомня агенцията.

Източник: БТА