В Боливия правят протеинови бисквити с брашно от червеи
В Боливия правят протеинови бисквити с брашно от червеи / снимка: Thinkstock/Getty Images

Брашно от изсушени и стрити дъждовни червеи е включено в състава на богати на протеини бисквити, които се продават в магазинчета в Боливия, съобщи сп. „Сианс е авнир”.

Дъждовни червеи се гърчат в смес от вода и сол, докато не умрат. „След това ги оставяме за един час в пещ при температура 50 градуса. От там излизат изсушени и трябва да се стрият, за да се получи брашно”, заяви Лейди Риос, която работи в малка фирма за производство на бисквити в Паракая, недалеч от град Кочабамба.

26-годишният шеф на фирмата Хесус Орелана поясни, че идеята му хрумнала по време на негово посещение в Мексико, където видял примери за лумбрикултура - отглеждане на червеи.

Той увери, че методът за производство на брашно се прилага педантично и гарантира чистотата на крайния продукт - червеите се подлагат на специално третиране, за да се извадят червата им. Тялото на червените калифорнийски червеи, които всеки ден могат да погълнат еквивалента на собственото си тегло, е с диаметър 3-5 мм, достига дължина 6-8 см и тежи около 1,5 грама.

Нужни са 16 кг червеи, за да се произведат 900 гр брашно. Ръководената от Орелана фирма произвежда 125 кг бисквити месечно.

„Брашното от червеи е полезно за здравето”, поясни той. „Продуктът увеличава мускулната маса, подобрява мозъчната дейност, предотвратява анемия. Полезен е също срещу диабет”, посочва още Орелана.

Изследване, извършено от учени от факултета по медицина и биохимия в университета Сан Симон в Кочабамба, показва, че в 100 грама брашно от червеи протеините са 44,7%. То съдържа също калций, желязо, фосфор, аминокиселини, които са важни за растежа и функционирането на имунната система.

Брашното от червеи е смесено с пшенично, ечемичено и бобено брашно, а след това се добавят чиа, антиоксиданти, калций, протеини и омега-3 мастни киселини.

Източник: БТА