Учени събират полезните свойства на червеното вино в хапче
Учени събират полезните свойства на червеното вино в хапче / Guliver/Getty Images

Полезните за здравето свойства на червеното вино са известни, но сега група учени се опитват да извлекат най-доброто от алкохолната напитка под формата на хапче.

Една от най-полезните съставки във виното е резвератола, която според лекарите защитава от сърдечни болести, диабет и Алцхаймер. Той обаче се намира в относително ниски количества в напитката, които прекалено бързо се разграждат от черния дроб. Човек трябва да консумира около 1000 бутилки вино на ден, за да може съставката да повлияе на забавянето на болестта на Алцхаймер например, пише списание "Ел".

Именно тук се намесва екипът от изследователи на Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, които провеждат опити за разработване на хапче, което да комбинира пречистен резвератол и други съставки на виното, които го правят толкова полезно.

10 грама на килограм тегло е здравословната доза вино

Учените разработват формула, която да "заздрави" молекулите на резвератола и да предотврати бързото му разграждане от черния дроб. Целта на екипа е да създаде вещество, което "наподобява синергичния ефект на чаша вино без негативните ефекти на алкохола". 

Учените планират да тестват своето хапче при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер и Фридрайхова атаксия (състояние, при което болният губи контрол върху крайниците си).

Резвератол, който също така може да бъде открит в боровинките и натуралния шоколад, в момента се продава като хранителна добавка, но няма клинични доказателства, че помага в борбата с болести.

Източник: БГНЕС