Здравословната дневна доза вино е 10 грама на килограм от теглото ни
Здравословната дневна доза вино е 10 грама на килограм от теглото ни / netinfo

За момента виното не е застрашено от генно-модифицирани организми, за разлика от хората, които не го консумират. Това коментира във варненското студио на Дарик почетният член на Асоциацията на българските сомелиери Ламбрин Сотиров. Според него пагубно за човешкото здраве е пиенето на твърд алкохол. Кардиолозите препоръчват консумирането на чаша – две червено вино за тело от 75 кг. Изследване пък показва, че здравословната доза е 10 грама на килограм тегло, разкри сомелиерът.Французите страдат най-малко от сърдечно-съдови заболявания според друго изследване. Причината за доброто им здраве е масовата консумация на вино.

„Пиенето не е бърза работа. С виното и любовта не се бърза”, съветва Ламбрин Сотиров. В България се произвеждат отлични вина, категоричен е той. По негови думи те са ценени и в чужбина, където получават награди от престижни състезания. Южноамериканските вина, които се разпространяват у нас, са интересни, но най-полезни за българина са нашенските вина, уверява Сотиров. Червеното вино е единствената напитка, която изхвърля тежките метали от организма. Бялото пък е чудесен апиритив, обяснява Сотиров.

Според него качествената напитка се разпознава с много пиене. Цената на класното вино, направено от хубаво грозде, е над 8лв., твърди сомелиерът. Според него домашните вина също имат своите достойнства и не бива да се пренебрегват.