Създадоха гъвкави батерии с голям капацитет
Създадоха гъвкави батерии с голям капацитет / Thinkstock/Getty Images

Нова технология за обработване на целулоза позволява да се произведат гъвкави батерии с голям капацитет, съобщи сп. "Сианс е авнир".

"Възможно е да се създадат изумителни материали на базата на целулоза", заяви изследователят Макс Хамеди от Кралския технологичен институт в Стокхолм.

На базата на целулоза изследователи от същия институт вече създадоха влакна, които са по-яки от стоманата. Този път са произведени батерии с голям капацитет.

За да ги създадат, изследователите използвали целулоза - една от основните съставки в стените на растителните клетки. Влакната са нарязани на ситно, за да станат с 1 милион пъти по-малки размери, а след това са замразени и лиофилизирани. Накрая специална обработка осигурява стабилизирането им.

Получава се материал, който е едновременно здрав, лек и гъвкав. "Той напомня ползваната при производството на дюшеци пяна, но е по-твърд, по-лек и по-шуплест", поясни Хамеди.

За да може този аерогел от целулоза да придобие електрични свойства, изследователите използвали електропроводимо "мастило", с което покрили повърхността му и изпълнили вътрешността му. Така получили триизмерна електропроводима структура с голям капацитет. "Благодарение на тази конфигурация е възможно много електронни компоненти да се вкарат в малко пространство. Материалът е гъвкав, еластичен и резистентен на натиск", отбеляза изследователят.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА