„Спейс Екс“ отложи изстрелването на нов телескоп за издирване на екзопланети

/ Guliver/Getty Images
Компанията "Спейс екс" отложи изстрелването на ракетата "Фалкон 9", с която в орбита трябваше да бъде изведен телескоп на НАСА, който да издирва екзопланети с размера на Земята и потенциални условия за живот, предаде Ройтерс. Изстрелването на ракетата с телескопа се отлага с най-малко 48 часа заради проблеми със системата за контрол на насочването и навигацията.
 
Изстрелването на ракетата с телескопа, наречен Тес (TESS - Transiting Exoplanet Survey Satellite) трябваше да стане тази нощ, в 22.32 ч. по Гринуич от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Метеорологическата прогноза беше благоприятна.
 
Разработват технология, с която ще можем да живеем в космоса

Мисията на Тес на стойност 337 млн. долара ще продължи две години. Тес ще изследва 200 000 от най-ярките звезди близо до Слънцето, за да търси екзопланети посредством така наречения транзитен метод.
 

При него се следи интензитета на светлината на звездата. Ако яркостта намалява редовно и еднакво, се предполага, че това се дължи на преминаването на планета. По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи могат да определят масата на планетата и нейната плътност и състав.
 
Космическите боклуци може да направят близкия космос неизползваем
 

Специалистите от НАСА очакват Тес да открие хиляди неизвестни досега светове, сред които стотици планети с размерите на Земята или двойно по-големи "суперземи". Той ще продължи делото на предшественика си, космическия телескоп Кеплер. С негова помощ бяха открити около 2300 екзопланети, потвърдени вече с други телескопи.
 
НАСА подновява търсенето на екзопланети

За разлика от Кеплер, който се съсредоточаваше в малък небесен отрязък, Тес ще изследва по-голямата част от небето - неговият обхват е 350 пъти по-широк. Тес ще търси екзопланетите с най-обещаващи условия за живот. Данните ще бъдат предавани до Земята, където ще бъдат правени последващи наблюдения за потвърждаване на съществуването на екзопланетите.
 
Учени опровергаха теория за съществуване на живот на близки екзопланети

След изстрелването ще бъдат необходими около 60 дни, за да достигне Тес уникалната си високоелиптична орбита, в която ще "прави лупинги" между Земята и Луната на всеки две седмици и половина. Очаква се първите обработени данни да бъдат разпространени в началото на 2019 г.
 

На какво мирише космосът?

Телескопът Тес е с размери 1,5 м на 1,2 м, без слънчевите панели, които ще бъдат сгънати за изстрелването. Теглото му е едва 362 кг. Оборудван е с четири широкоъгълни камери и слънчев сенник, който да спира пряката светлина, докато те работят. Инструменти за откриване на извънземен живот обаче на телескопа няма.
БТА