Снимки на Доун разкриха нови детайли от Церера (СНИМКА)
Снимки на Доун разкриха нови детайли от Церера (СНИМКА) / БГНЕС

На последните изображения, заснети от сондата Dawn (Доун) на американската Национална космическа агенция (NASA) се виждат в изключителни детайли форми на релефа на планетата-джудже Церера, които привличаха интереса на учените през 2015 година.

Наскоро апаратът достигна най-ниската височина в орбитата си около небесното тяло. Снимките са направени на 385 километра над повърхността на 19 и 25 декември 2015 година.

НАСА показа отблизо планетата-джудже Церера (СНИМКИ)

Кратерът Купало, един от най-младите кратери на Церера, показва много от удивителните си черти във фотография с резолюция 35 метра на пиксел. По ръба на кратера има ярък материал, който може да съдържа соли, а плоското му дъно вероятно се е формирало при сблъсък. Учените ще проучат задълбочено възможността за връзка между този материал и ярките петна на кратера Окатор.

НАСА представи подробна карта на Церера (ВИДЕО)

Купало, чиято широчина е 26 километра, се намира в южните средни ширини и е кръстен на славянско божество.

"Доун" е първият космически апарат, който посещава планета-джудже и първият, влязъл в орбитите на две различни обекта в Слънчевата система извън системата Земя-Луна. След като орбитира около Веста в продължение на 14 месеца през 2011 и 2012 година, Dawn пристигна до Церера на 6 март 2015 година.

Източник: Фокус