Слънцето не е виновник за глобалното затопляне
Слънцето не е виновник за глобалното затопляне / Thinkstock/Getty Images

Анализ на данни за последните 400 години показва, че слънчевата активност в наши дни не е по-различна, отколкото е била през 18-и век, и няма основание Слънцето да се "нарочва за виновник" за глобалното затопляне, съобщава сайтът PhysOrg, позовавайки се на испански изследователи.

2014-а е най-топлата година в историята

Броенето на слънчевите петна, започнало през 1610 г. с малки телескопи, помага на специалистите в изучаването на слънчевата активност.

"За нас беше огромна изненада да установим, че през 18-и век нивата на слънчевата активност на практика са били същите като съвременните. Правилното отчитане на миналата и сегашната активност на Слънцето - нашия основен източник на светлина и топлина, е важно за разбирането на многобройни феномени на Земята, както и за изключване на ролята му в глобалното затопляне", казва Хосе Вакеро от изследователския екип от университета на Екстремадура.

Глобалното затопляне увеличава 10 пъти рисковете от жеги в Европа

Учените напомнят, че колкото повече слънчеви петна се виждат, толкова по-осветени са заобикалящите ги райони, и Слънцето свети по-ярко. Специалистите отчитат интензивни пикове на слънчевата активност през 20-и век, които наричат "съвременен максимум". Направеният анализ на исторически данни обаче потвърждава, че повишени нива е имало и в предишни периоди.

Мълниите ще се увеличават заради глобалното затопляне

За целите на проучването си изследователите са използвали данни от каталозите на слънчевите петна на обсерваторията на университета на Валенсия и на астрономическата обсерватория в Мадрид.

Източник: БТА