Siemens разработи система за съхранение на слънчева енергия
Siemens разработи система за съхранение на слънчева енергия / снимка: БГНЕС, архив

Siemens разработи нова система за съхранение на енергия, която играе ролята на буфер в електрическите мрежи. Целта на тази система е да се осигури намаляване на колебанията в производството на електроенергия от Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Такива колебания обикновено имат продължителност от няколко секунди до няколко минути. Разработената от Siemens модулна Siestorage батерия, се базира на презареждаема литиево-йонна технология и се побира в обикновен контейнер за превоз, пише БГНЕС. Тази батерия има възможност да съхранява до 500 киловатчаса електроенергия. Това е приблизително средно - дневната консумацията на енергия на 50 домакинства.

Италианската енергийна компания Enel неотдавна пусна в експлоатация първата Siestorage система, която е с капацитет от един мегават. Enel използва инсталацията Siestorage, свързана към първичната страна на разпределителната мрежа, за да проучи как чрез използването й в електрическата система може да се стабилизира напрежението.

Електрическата мощност на фотоволтаичните модули се влияе не само от смяната на сезоните и светлата и тъмна част на денонощието. Тя също е повлияна и от местните климатични условия. Облачното време например може да предизвика спад в производството на енергия за няколко секунди или минути. Съответно електроразпределителната мрежа претърпява краткотрайни падове на напрежение. Устройствата за съхранение на енергия се справят с тези колебания в рамките на секунди. В резултат на това не е необходимо да се пренастройват контролните табла в подстанциите - процедура, която намалява ефективността и увеличава разходите.

При разработване на проекта, Siemens работи съвместно с един от най-големите световни производители на литиево-йонни батерии. Благодарение на модулния дизайн на системата, нейният капацитет може да бъде разширен до 2 MWh, при произведена мощност от 8 MW (мегавата).

Използвайки тази технология, Enel проучва също как системата може да се справи с контролирано рестартиране на енергийната мрежа, след пълно прекъсване на електрозахранването. За да се постигне това е необходимо инверторът на системата да регулира напрежението и честотата на подаваната енергия, така че мрежата да се захранва по контролиран начин. Такова решение би било много интересно за малки и независими електрически мрежи на острови или в отдалечени райони, които в противен случай би следвало да бъдат свързвани към съседни електроенергийни мрежи.

Новата технология за съхранение на слънчева енергия е част от решенията на Siemens за интелигентните мрежи на утрешния ден. Те са част от екологичното портфолио на Siemens, с което компанията генерира около 30 млрд. евро приходи от продажби през 2011 година.