Русия извърши ново успешно изпитание на новата ракета "Булава"

Русия извърши ново успешно изпитание на новата ракета Булава
Русия извърши ново успешно изпитание на новата ракета Булава / снимка: БГНЕС

Руската армия успешно извърши рано тази сутрин 14-ти поред изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета "Булава" с морско базиране, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

 

Днешният ракетен пуск бе извършен от тежкия атомен подводен крайцер "Дмитрий Донской" - подводница от трето поколение, най-голямата в досегашната световна история. Изстреляна от потопено положение, "Булава" прелетя от Бяло море до полигона Кура на полуостров Камчатка.

 

Това бе вторият от трите изпитателни пуска на "Булава", планирани до края на тази година. Днешният пуск бе последният, извършен от крайцера "Дмитрий Донской". Третият и последен за тази година пуск на "Булава" ще бъде извършен през декември от руската подводница от четвърто поколение "Юрий Долгоруки". Новата ракета е разработена за подводни кораби от точно този тип, каквито се строят в момента и през 2011 г. изпитанията на "Булава" ще продължат от "Юрий Долгоруки".

 

"Булава" има обсег осем хиляди километра, пише БТА. Ракетата може да носи до 10 ядрени бойни глави с индивидуално насочване, които са способни да променят траекторията си по височина и посока. Ако целият изпитателен цикъл приключи успешно, тя ще бъде приета на въоръжение от руския военноморски флот.