Робот с 29 ръце разглобява iPhone за секунди
Робот с 29 ръце разглобява iPhone за секунди / © снимка: Guliver/Getty Images

Apple представи робот с 29 ръце, който разглобява iPhone за 11 секунди, за да го рециклира.

Компанията се надява, че машината ще помогне за оползотворяване на среброто, волфрама и други метали в смартфоните.

Системата започна да функционира с пълния си капацитет миналия месец. Тя се намира в близост до щаб-квартирата на Apple в Купертино, като се планира изграждането на второ съоръжение в Европа, пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус".

Въвеждането на новата технология е отговор на критиките към продуктите на Apple, чиито компоненти трудно се разглобяват, обновяват и използват повторно.

Роботът Liam, който е разработен в последните три години, първоначално ще се фокусира върху iPhone 6. Компанията планира да го модифицира и разшири приложението му, за да обработва различни устройства и да възстановява повече ресурси.

Вижте кой е смартфонът с най-красивия дизайн

Капацитетът на системата обаче се смята за недостатъчен. Liam е в състояние да рециклира не повече от няколко милиона телефона годишно, което малка част от над 231 милиона устройства, продадени през 2015 година.

iPhone 7 може да има паник режим

"Грийнпийс" приветства инициативата на Apple като пример за стремеж по-малко продукти да попадат на сметищата. В същото време природозащитната организация поставя под въпрос ефекта на робота Liam върху количествата на рециклираните смартфони.

Фирмите, специализирани в рециклиране на електронни отпадъци, които обработват iPhone няма да имат достъп до Liam.