Робот разпознава, сортира и сгъва дрехи
Робот разпознава, сортира и сгъва дрехи / Thinkstock/Getty Images

Разпознаване, сортиране и сгъване на бельо не е лесна задача за робот. Нужни са много сензори, за да може резултатът да е удовлетворителен, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Става въпрос за робот, разработен в рамките на европейския проект COPLEMA. Засега прототипът е с прекалено големи размери, а скоростта, с която изпълнява задачите - недостатъчна. Той обаче предначертава някои приложения, които биха могли да имат роботите в бъдеще.

По време на експерименти роботът доказа, че може да сортира дрехи и да ги сгъне една по една. За целта е оборудван с поредица усъвършенствани сензори. Специална камера му позволява да "разгледа" отблизо тъканите и да направи разлика между светъл и тъмен текстил, между еластична и нееластична материя.

Ролята на очи изпълняват две мегапикселови камери, които осигуряват триизмерни изображения. Ръцете на робота са снабдени с щипци, които му позволяват да идентифицира докоснатата от него материя.

Създадена е база данни от 80 цветни изображения, които му помагат да разпознае дрехите и да ги сортира. Тя е свързана с 16 вида дрехи, предлагани в търговската мрежа.

Различни манипулации бяха тествани в рамките на проекта. Резултатите показват, че макар и бавно, роботът изпълнява ефикасно поставените му задачи. Нужни са му няколко секунди, за да премине от една задача към друга, но все пак става дума за прототип, който може да бъде подобрен.

Източник: БТА