Робот написа пиеса
Робот написа пиеса / ThinkStock/Getty Images

Театрална постановка с научнофантастичен сюжет, написана с помощта на изкуствен интелект, беше превърната в мрачен късометражен филм, съобщава в "Дейли мирър".

По този повод таблоидът се пита дали не е дошъл краят на изкуството, сътворено от човешка ръка. Ако се вярва на Рос Гудуин, специалист по изкуствен интелект към Нюйоркския университет, това е вече факт. Той потърси сътрудничеството на режисьора Оскар Шарп, за да създадат късометражката "Sunspring".

Роботите с човешка деликатност

Сценарият бил сътворен, след като повтаряща се невронна мрежа, кръстена Бенджамин, била захранена с множество научнофантастични истории, сред които фигурирали "Интерстелар", "Мъже в черно", "Матрицата" и др. На базата на тези данни на Бенджамин му било поръчано да напише кратък текст.

Той се справил със задачата и ролите били поверени на Томас Мидълмич, Елизабет Грей и Хъмфри Кер.

Робот плашещо прилича на жена - смее се, плаче и флиртува (СНИМКА)

Филмът бил заснет за един ден и като резултат се получило черна научна фантастика с абсурдно звучене. Докато индивидуалните реплики имали някакъв смисъл, те губели значението си в диалога с другите герои.

Благодарение на невероятните умения на актьорите, филмчето станало гледаемо. Но като цяло то повече приличало на абсурден рекламен скеч, отколкото на претендент за "Оскар".

Източник: БТА