Отложиха изстрелването на Атлас 5 заради горски пожари
Отложиха изстрелването на Атлас 5 заради горски пожари / Guliver/Getty Images

Изстрелването на ракетата-носител "Атлас 5" със спътник за наблюдение от военновъздушната база Вандерберг в Калифорния, запланувано за 26 септември, беше отложено заради горските пожари в щата, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на компанията-производител на ракетата. В него се обяснява, че носителят и апаратът се намират в безопасност, но екипите продължават да следят пожарите и оценяват рисковите ситуации, които могат да възникнат във връзка с тях.

НАСА търси информация за произхода на живота в "капсулата на времето"

Природният пожар, бушуващ в близост до базата, е бил локализиран в 70 процента от територията. Огънят не заплашва непосредствено нито едно здание или постройка на компанията.

Ракетата със спътника трябваше да бъде изстреляна на 16 септември, но заради теч по време на зареждането с гориво изстрелването беше отложено с едно денонощие. След това датата на старта беше преместена и заради пожарите. Специалистите се надяват "Атлас 5" да изведе в орбита спътника за наблюдение в първите дни на месец октомври. Този космически апарат ще направи снимки на Земята с висока резолюция.

Източник: БТА