Американската космическа агенция НАСА започна изпитание на гигантски парашут, който трябва да осигури на меко кацане на бъдещи космически кораби на повърхността на Марс.

След много отлагания пристъпи към тестване на огромен балон, носещ сонда подобна на летяща чиния, за да тества най-големия свръхзвуков парашут с цел осигуряване на меко кацане на пилотирани космически кораби на Марс. Балонът, пълен с хелий, започна своето спускане, продължаващо около два часа и половина, на военна база на Хаваите.

НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век

Телевизионният канал на НАСА предаваше на живо опита. Това е втори опит с такава парашутна технология, наречена Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD). Първият бе през юни 2014 г., но тогава парашутът се скъса при спускането. За новият тест НАСА внесе промени в концепцията. Тъй като атмосферата на Марс е особено разредена, всеки парашут, предназначен да забави спускането на тежък космически кораб, трябва да бъде особено устойчив.

НАСА започна да тества тази технология още от 1976 г. при мисията "Викинг", когато на повърхността на "червената планета" бяха изпратени два робота. С плановете за изпращане на пилотирани космически кораби на Марс към 2030 г.

НАСА трябва да усъвършенства и тества парашути от ново поколение, които са в състояние да омекотят кацането на по-тежки кораби на марсианската повърхност. За този тест бе използван съд, подобен на летяща чиния, който тежи три тона или три пъти повече от тежестта на корабите, които НАСА сега е в състояние да изпрати да кацнат на Марс. Парашутът LDSD е описан като най-големия някога разгъван парашут, чийто диаметър е 30 м.