Мисиите до Марс са пилеене на пари, твърди Феликс Баумгартнер
Мисиите до Марс са пилеене на пари, твърди Феликс Баумгартнер / снимка: Reuters

Изучаването на Марс е пилеене на пари. Това не е твърдение на привържениците на мерките за икономии и на противниците на мисиите за търсене на живот на Червената планета. Това твърдение е на австрийския пилот и парашутист Феликс Баумгартнер, който по-рано този месец написа историята, като скочи от стратосферата, преодолявайки звуковата бариера и счупи три световни рекорда, пише в. "Дейли телеграф".

За мнозина това изказване е изненадващо, защото, предвид това как спечели славата си, Баумгартнер беше смятан досега за привърженик на мисиите за изследване на космоса, посочва вестникът. Но в интервю за "Дейли телеграф", Баумгартнер призовава американското правителство да пренасочи парите, които харчи за изследване на Марс, към екологични проекти на Земята.

"Много хора говорят за пилотирана мисия и кацане на Марс. Те казват, че е много важно човек да стъпи там, защото така хората ще научат повече за нашата собствена планета, за нашата Земя. Това за мен няма смисъл, защото ние вече знаем доста много за Земята и въпреки това продължаваме да застрашаваме по много лош начин нашата планета, която е много крехка", казва Баумгартнер.

"Мисля, че по-скоро трябва да похарчим всички пари, предназначени сега за Марс, за да научим повече за Земята. Мисля, че ние не можем да пратим хора на Марс, защото е прекалено далече. Малкото знания, които получаваме за Марс, нямат смисъл, според мен", допълва парашутистът.

По-рано тази година НАСА изпрати на Червената планета лабораторията Кюриозити, която ще изследва Марс за 10 години за цената от 2,5 милиарда долара, припомня БТА.

"Това са пари на данъкоплатците", казва 43-годишният Баумгартнер. "Хората ще трябва да решат дали имат желание да харчат тези пари, за да стигнат на Марс. Мисля, че средно хората на Земята никога няма да похарчат толкова много пари. Трябва следователно да инвестираме тази сума в нещо, което има смисъл и което окончателно ще спаси нашата планета", препоръчва тройният рекордьор.

Баумгартнер подобри три регистрирани световни рекорда - скок от най-голяма височина /39 045 метра/, най-дълго свободно падане без парашут /36 529 метра/ и най-бързо падане по време на скок /1342 километра в час/.