Мишки с наполовина човешки мозък станаха по-умни
Мишки с наполовина човешки мозък станаха по-умни / Thinkstock/Getty Images

Американски учени създадоха мишки с наполовина човешки мозък, които се оказаха по-умни от посестримите си, съобщи "Ню сайънтист".

Целта е не да се имитира научната фантастика, а учените да имат възможност да изследват заболяванията на мозъка и да правят изпитания на лекарства с мишки.

Модифицираните мишки са запазили мишите си неврони - мислещите клетки. Всички глиални клетки - тези, които поддържат невроните, са заменени с човешки. При хората тези клетки са до 20 пъти по-големи от мишите. Вероятно на това се дължат по-добрите постижения на гризачите с хибриден мозък.

"Това не дава на животните допълнителни способности, които могат да бъдат определяни като специфично човешки. Човешките клетки просто подобряват ефикасността на невралните мрежи на мишките. Те си остават мишки" - каза Стив Голдман от медицинския център "Рочестър" в Ню Йорк.

Учените заявиха, че нямат намерение да правят животни по-умни и да повтарят експеримента с маймуни по етични съображения.

Мишките с получовешки мозък са създадени, като са извлечени незрели глиални клетки от абортирани човешки фетуси, които са трансплантирани в мозъците на малки екземпляри. Там те се развили и умножили, като се превърнали в астроцити - клетки, осигуряващи храна и поправящи увреждания в мозъка.

Източник: БТА