Корабът Жюл Верн се отдели от МКС
Корабът Жюл Верн се отдели от МКС / netinfo

През нощта, първият европейски товарен космически кораб "Жюл Верн" се отдели от международната космическа станция и започна триседмичен свободен полет около Земята. По време на продължителното му свободно падане към повърхността на Земята ще бъде проведен експериментът "Релаксация". Той трябва да изследва на процесите на взаимодействие между изхвърлените газове от реактивните двигатели с горните слоеве на атмосферата.

Екипажът на станцията - руснаците Сергей Волков и Олег Кононенко и астронавтът от НАСА Грегъри Шамитоф, се сбогуваха с тъга с кораба, който няколко месеца им служеше за стая за почивка и баня. Докато бе в състава на станцията, с негова помощ бяха извършени четири корекции на орбитата й, в края на август с негова помощ бе избегнат сблъсък с космически боклук, а на връщане към Земята бе натоварен с над два тона смет и използвана техника, плюс два пълни 32-литрови бидона с урина.

На 29 септември "Жюл Верн" ще завърши пътя си в Тихия океан, в район отреден за гробище за космически кораби. На освободеното от него място на 13 септември ще се скачи руският товарен кораб "Прогрес М-65", чийто старт е насрочен за 10 сепетмври от космодрума Байконур.