Компютрите на самолетите може да бъдат обект на хакерски атаки, предупреди US ведомство
Компютрите на самолетите може да бъдат обект на хакерски атаки, предупреди US ведомство / ThinkStock/Getty Images

Достъпът до интернет при повечето пътнически полети отваря възможности пред хакери да свалят самолети, предупреждава правителствена агенция на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Руски хакери пробили компютърните системи на Белия дом

Разкритието на Сметната палата на САЩ изправя пасажерите пред смразяващи нови сценарии. В доклада не се твърди, че това ще е лесно или че е вероятно. Но се изтъква, че докато авиокомпаниите и Федералната служба по авиация се опитват да модернизират проследяването на полетите и самолетите с основана на интернет технология, на хакерите се предоставят нови възможности, които може да се опитат да използват.

Най-лошият сценарий е, ако терорист с лаптоп сред пасажерите поеме контрол над самолета, възползвайки се от уайфай технологията, заяви пред комисията за транспорт и инфраструктура конгресменът Питър ДеФазио, демократ от Орегон, поръчал
изследването.

САЩ дават рекордна награда от 3 млн. долара за залавянето на руски хакер

"Това е сериозна уязвимост и Федералната служба по авиация трябва да вземе незабавни мерки", каза ДеФазио. Според доклада ФСА и киберспециалисти са уведомили разследващите, че авиокомпаниите разчитат на защитни стени (firewalls), но тъй като те са софтуер, може да бъдат хакнати.

Сметната палата публикува миналия месец доклад, в който бе констатирано, че системата за управление на полетите също е уязвима от хакерски атаки.

Източник: БТА