Руски хакери пробили компютърните системи на Белия дом
Руски хакери пробили компютърните системи на Белия дом / снимка: Guliver/Getty Images

Руски хакери са проникнали в чувствителни части от компютърните системи на Белия дом, съобщи Ройтерс, като се позовава на телевизия Си Ен Ен, която цитира официални лица.

Въпреки че Белият дом съобщи, че пробивът е бил само в системата с некласифицирана информация, хакерите са си осигурили достъп до информации като програмата на президента в реално време, която не е предназначена да бъде обществено достояние.

ФБР, Сикрет сървис и американски разузнавателни агенции разследват пробива, който според тях е сред най-усъвършенстваните хакерски атаки, извършвани срещу американски правителствени системи, допълни Си Ен Ен.

Кибератаката в Белия дом не е засегнала поверителни данни

От Белият дом съобщиха, че информацията на телевизия Си Ен Ен за руски хакери, проникнали в компютърната система на Белия дом, се отнася за инцидент от миналата година и отказа да коментира кой е отговорен за пробива, предаде Ройтерс.

„Това съобщение не се отнася за някакъв нов инцидент - то спекулира със съмнителна дейност, свързана с некласифицирана мрежа, която Белият дом разкри миналата година”, заяви в комюнике говорителят на президентството Марк Стро.

„Всяка такава дейност е нещо, което взимаме много на сериозно. В този случай, както дадохме ясно да се разбере тогава, предприехме незабавни мерки да изчислим и смекчим дейността”, каза Стро и допълни, че няма да коментира твърдението на Си Ен Ен, че зад атаката стоят руски хакери.

Заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс каза в ефира на американската телевизия, че Белият дом е засякъл през 2014 г. „кибер натрапвания”, които не са засегнали класифицирана информация. „Имаме некласифицирана система, имаме и класифицирана система, свръхсекретна система. Не мислим, че класифицираните ни системи са били изложени на риск”, каза Роудс.

Според Си Ен Ен хакерите са получили достъп до некласифицирана, но чувствителна информация като подробности за програмата на президента, които не би трябвало да бъдат обществено достояние.

Източник: БТА