Изкуството е навсякъде около нас и с напредването на технологиите това е още по-осезаемо. Всеки уебсайт, всяко приложение и дори всяко лого, което виждаме онлайн е резултат от работата на дигиталните дизайнери.

И ако допреди десет години творческите професии бяха пренебрегвани, защото „къща не хранят“, днес творците могат да превърнат таланта си в успешна кариера.

Дигиталният дизайн предлага две водещи направления – графичен или UI/UX дизайн. С цел да разгърне креативния потенциал на всеки творец, стартира цялостната програма по дизайн, криейтив и визуализация на SoftUni Creative. Инициативата е част от СофтУни – най-голямата образователна организация у нас, предлагаща качествено, достъпно и практическо образование по програмиране, QA, дигитален маркетинг и дизайн.

Независимо дали си начинаещ художник, дигитален ентусиаст или просто човек, който иска да превърне творчеството си в професия, опознаването на тези области ще ти отвори врати към вълнуващи възможности.

Ето какво включва дигиталният дизайн и как можеш да превърнеш страстта си в професия:

Какво прави дизайнерът?

Ролята на дизайнера може да варира значително в зависимост от неговата специализация и индустрията, в която работи. В основата си обаче дизайнерите имат за цел да решават проблеми по творчески начин. Работата включва както творчество, така и разбиране на психологията на потребителите.

Дизайнерите могат да работят в различни среди в зависимост от личните си предпочитания. Те могат да са част от вътрешен екип на дадена компания, да работят в рекламна агенция или да изберат работата на свободна практика.

Графичен дизайн

По данни на IBISWorld към 2024 глобалният пазар на графичния дизайн достига близо 51,6 милиарда долара, което е ръст от 3.8% спрямо миналата година. Това е и деветата по големина световна бизнес индустрия по обем на пазара.

Графичният дизайн е изкуството да предаваш послания чрез визуалното съдържание. Дизайнерите в тази област използват цветове, форми и изображения, за да предават информация, която вдъхновява и информира потребителите.

Това може да включва:

- Визуална идентичност на даден бранд (лога, типография и цветови палитри);
- Корици на книги, списания, вестници и други печатни издания;
- Опаковки на продукти;
- Рекламни публикации;
- Информационни брошури, табели, билборди и т.н.

Ако искаш твоята креативност да вдъхва живот на различни продукти и услуги, то графичният дизайн е сферата за теб.

UI/UX дизайн

Изследване на Forbes към февруари 2023 сочи, че има над 5,16 милиарда потребители на интернет в целия свят. Огромна част от населението взаимодейства ежедневно с уебсайтове и мобилни приложения.

Според същите данни на час се създават около 10 500 уебсайта, а потребителят има нужда само от 0,05 секунди, за да си състави мнение за един от тях. Първото впечатление, което се формира за даден уебсайт, е свързано с дизайна в около 94% от случаите.

Това означава, че уебсайтът трябва да бъде проектиран по определен начин, който да привлича хората за по-дълъг период от време. Около 88% от потребителите са по-малко склонни да посещават уебсайтове след лошо изживяване.

Тук се намесват UI/UX дизайнерите, чиято креативност е в помощ на потребителите. UI (User Interface) набляга на визуалните и интерактивни елементи в сайта, а UX (User Experience) се фокусира върху създаването на безпроблемно и смислено потребителско изживяване.

Заедно те играят решаваща роля в създаването на дигитални продукти, които са не само естетически издържани, а и интуитивни за ползване.

Как да започнеш?

Ако искаш да превърнеш креативността си в професия, цялостната програма на SoftUni Creative е чудесна първа стъпка. Тя стартира с безплатен въвеждащ курс, който ще те запознае с основните концепции в дизайна.

Ще се запознаеш с принципите на дизайна, основните софтуерни инструменти като Adobe Creative Cloud и най-важното – ще имаш възможност да изградиш портфолиото си, което ще ти помогне да се представиш пред работодатели и клиенти.