Индия изстреля успешно първата си астрономическа обсерватория
Индия изстреля успешно първата си астрономическа обсерватория / Thinkstock/Getty Images

Индия изведе на орбита първата си астрономическа спътникова обсерватория ASTROSAT. Стартът бе осъществен с помощта на ракетата PSLV-С30, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на ръководителя на Индийската организация за космически изследвания Киран Кумар.

ASTROSAT е първата многовълнова индийска орбитална обсерватория. Някои специалисти побързаха да я нарекат "Мини Хъбъл". Особеността й се заключава в това, че може едновременно да извършва многовълнови изследвания на различни астрономически обекти както в близкия, така и в далечния космос. Теглото на спътника е 1513 килограма.

Орбитата на ASTROSAT е на височина 650 км от Земята. Обсерваторията е снабдена с пет различни прибора, изучаващи видимите, ултравиолетовите и рентгеновите лъчения.

Прогнозният срок на експлоатация е пет години.

Задачата на ASTROSAT е да помогне в изучаването на високоенергийните процеси в двойните звездни системи, съдържащи неутронни звезди и черни дупки.

Получените наблюдения ще позволят да бъде оценено магнитното поле на неутронните звезди, да се наблюдава раждането и угасването на звезди в системи, лежащи отвъд пределите на нашата галактика.

Освен ASTROSAT, на борда на ракетата PSLV-С30 е имало 6 чужди спътника, които също успешно са се отделили от ракетата-носител и са заели зададената им орбита.

Източник: БТА