Икономични коли дебютират на автоизложението в Ню Йорк
Икономични коли дебютират на автоизложението в Ню Йорк / снимка: БГНЕС

Премиерите на спортни автомобили с висока проходимост и икономични коли изобилстваха през първия ден на международното автомобилно изложение в Ню Йорк, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на организаторите през тази година броят на дебютите на изложението ще е рекорден за цялата му 107-годишна история.

Вчера се състоя премиерата на няколко SUV-модела. „Лексус” представи новия "Лексус Ел Екс 570", който ще бъде пуснат в продажба още в началото на 2008 година. Почитателите си зарадва и японската „Субару”, която се представи с обновения си SUV модел "Субару Трибека". В малко изменен, по-класически вид бе пoказан още един модел на компанията - "Джип либърти" . Тези две нови разработки ще се появят на пазара още това лято на съвсем приемливи цени.

От мини-моделите се открои „Шевролет Бийт”, забележителен най-вече с факта, че е производство на американската „Дженерал мотърс”, която до неотдавна почти не правеше икономични автомобили. Сега обаче, заради рязкото поскъпване на бензина в САЩ, местните автомобилни компании се преориентираха от големите седани с мощни двигатели към малките коли.

От автомобилите на другите производители вниманието на посетителите привлякоха ексклузивният спортен "Форд Шелби Джи Ти 500 Кей Ар”, който ще се появи на пазара през есента на следващата година. От този модел ще бъдат произведени точно 1000 броя.

На автомобилното изложение в Ню Йорк новите си разработки и концепутални модели ще представят още редица компании като „Ауди”, „Волво”, „Мазерати”, „Нисан”. В изложбения център „Джейкъб Джавиц” ще се поместят над 1000 автомобила, които се очаква да бъдат разгледани от над 1 млн. посетители.

По традиция през първите два дни вратите на изложбата са отворени само за представители на пресата и специалисти, а за широката публика автосалонът ще бъде открит на 6 април.