Група, свързана с Анонимните, проникна в имейли на туниския премиер
Група, свързана с Анонимните, проникна в имейли на туниския премиер / снимка: sxc.hu

Група, която твърди че има връзка с международната хакерска група "Анонимните" съобщи, че е проникнала в 2725 електронни писма на управляващата туниска партия "Ан Нахда", в това число и на премиера, предаде Ройтерс.

Във видеозапис, публикуван на страницата на "Анонимните" във Фейсбук, хакер с маска на Гай Фокс изтъква, че имейлите са били пуснати в знак на протест срещу предполагаемия неуспех на "Ан Нахда" да защити безработни и творци, нападнати от салафисти по време на скорошен протест.

Активистът пояснява, че в имейлите има телефонни номера, банкови трансакции и фактури, платени по време на изборната кампания в Тунис през октомври, при която "Ан Нахда" спечели над 40 процента от местата в парламента, предава БТА.

Един от имейлите е бил от премиера Хамади Джебали до турското посолство с прикрепена автобиография на външния министър Рафик Бен Абдесалем.

"Пазихме в тайна голяма част от информацията на туниското правителство. Ако не искате да видите писмата публикувани в интернет, ви призоваваме да положите всички усилия, за да избегнете цензурата в интернет и да зачитате човешките права и свободата на изразяване в Тунис", отбелязва активистът. Все още не може да се потвърди автентичността на имейлите и кога са били хакнати.

Служители на туниското правителство отказаха да коментират пробива в сигурността, но отбелязаха, че много от имейлите са стари.

"Все още се опитваме да установим дали хакнатия акаунт на Джебали е от преди да стане премиер или след това", заяви говорителят на Джебали Рида Кездагли.