Австралийци предлагат евтин процес за производство на водородно гориво
Австралийци предлагат евтин процес за производство на водородно гориво / Thinkstock/Getty Images

Австралийски учени от Университета на Нов Южен Уелс съобщиха, че са създали електрод от никел и желязо, който може да бъде използван за електролиза на водата, тоест за разпадането й на водород и кислород. Статията, разказваща за откритието, е публикувана в сп. "Нейчър комюникейшънс".

Създаденият от физиците електрод е направен от никел и желязо, въпреки че досега за целта се използваха редки и скъпоструващи метали. Учените твърдят, че благодарение на относително големите отвори, съдържащи се в структурата на никела (диаметър около 200 нанометра) мехурчетата кислород могат с лекота да преминават през метала. По-малките отверстия с диаметър до 50 нанометра, които се намират в свързващия никела и желязото композитен материал, ускоряват процеса на разпадане на водата и намаляват консумацията на електричество.

Австралийските физици твърдят, че създаденият от тях електрод може да направи процеса на производство на водородно гориво по-евтин и прост. Изследователите ще продължат да работят за усъвършенстване на прибора.

Източник: БТА