75 000 пъти около Земята само за секунда
75 000 пъти около Земята само за секунда / снимка: sxc.hu

Да обиколиш Земята 75 000 пъти само за секунда! С такава невиждана скорост работи най-мощният компютър в Европа. Той е създаден в Германия и предлага някои уникални иновации, включително в охлаждането.

Новият европейски суперкомпютър Supermuc ще започне работа на 20 юли в изчислителния център "Лайбниц" в Гархинг край Мюнхен. Преди това ще бъде демонстриран на Международната компютърна конференция в Хамбург. Създателите му се надяват да грабнат наградата за най-бърз компютър в Европа.

Германският компютър "отоплява" цяла сграда

Като всички големи машини обаче и германският суперкомпютър се сблъсква със сериозен проблем: охлаждането. Гигантският брой изчислителни ядра (общо 150 000 чипа) развиват висока температура. Само за охлаждането на подобни "свръхмозъци" обикновено се изразходва половината електроенергия на сградата, в която са разположени. Тъй като подобни разходи са и вредни за околната среда, специалисти от цял свят предлагат различни решения на този проблем.

"Хюлет Пакард" например изгради в Северна Англия изчислителен център, в който машините се охлаждат единствено с помощта на морския вятър. На изстудяване с морска вода залагат от интернет-концерна Гугъл. При германския Supermuc се използва техника, която на пръв поглед изглежда крайно нестандартна: процесорите се охлаждат с помощта на... топла вода. А тя пък на свой ред служи за отопление.

Ето как става това: Конструкторите са създали мрежа от микроканали, която обхваща всички чипове. В нея се влива вода, загрята до 40 градуса по Целзий. Благодарение на излъчваната от процесорите топлина, циркулиращата в системата вода повишава температурата си до 60 градуса - т.е. става достатъчно топла, за да може да се използва в отоплителната инсталация на сградата.

В резултат на това се реализира икономия на потребяваната енергия с около 40 процента. През лятото, когато не се налага сградата да бъде отоплявана, загрятата вода просто изстива отново до изходната си температура от 40 градуса. "Не ни е нужна конвенционална техника за охлаждане", казва шефът на института Арндт Боде и разкрива, че създателите на иновативната технология са почерпили вдъхновението си от природата - и по-точно от ефективния начин, по който функционира кръвообращението при бозайниците.

Поглед в бъдещето

Новият суперкомпютър, разбира се, има нужда от практическо приложение, за да бъде рентабилен. Затова в изчислителния център в Гархинг край Мюнхен са разработили над 200 идеи за използването на Supermuc: в медицината - за симулирането на определени болестни процеси в човешкия организъм; във въздухоплаването - за усъвършенстване на носещите повърхности на самолетите; в автомобилостроенето - за повишаване сигурността на автомобилите и др.

Астрофизиците пък ще имат възможност да изследват възникването на Вселената, а на големите компании, банките и застрахователните дружества суперкомпютърът ще позволи да правят по-точни анализи за пресмятане на риска. Суперкомпютърът има и супер цена - 135 милиона евро. Въпреки това, както всеки друг компютър, и този ще остарее с времето. Очаква се това да се случи след около 7 години. А когато бъде "пенсиониран", Supermuc ще последва съдбата на предшествениците си - ще бъде демонтиран и рециклиран.