/ БГНЕС, архив
Зимна буря предизвика наводнения в много райони на Южния остров в Нова Зеландия, след като в рамките на 24 часа се изля проливен дъжд - над два пъти повече от средното количество за юли, предаде ДПА.
 
Бедствено положение беше обявено в най-големите градове на острова Крайстчърч и Дънедин. Армията изпрати допълнителни войници през изминалата нощ да се включат в спасителните операции.
 
Общо 140 военни с дузина камиони осигуряват спешна помощ на блокираните от наводненията жители.

Крайстчърч обяви бедствено положение, след като река Хийткоут излезе от коритото си и наводни южните квартали тази сутрин. Според местни медии около 1500 души са получили нареждане да не излизат от домовете си.

Обитателите на над 100 къщи са били евакуирани в околностите на Дънедин след прогнозите, че местната река днес ще достигне рекордно високо равнище.
 
Премиерът Бил Инглиш се обърна към населенито в социалните мрежи. "Мислите ми са със засегнатите от лошото време на Южния остров. Моля, следвайте съветите на официалните власти и се грижете един за друг", написа той в Туитър.
 
Това е втората зимна буря в Нова Зеландия за две седмици. Миналата седмица страната беше връхлетяна от ветрове със скорост над 140 км/ч и проливен дъжд, припомня Ройтерс.
БТА