В резултат на силното земетресение, което разтърси Мароко през нощта, загинаха повече от 1300 души, а други поне 1800 бяха ранени, много от тях в критично състояние, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната.

Земетресението е станало 71 км югозападно от Маракеш на дълбочина 18,5 км в 23:11 ч. ( 22:11 ч. по Гринуич), съобщи Геоложката служба на САЩ.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че това е земетресение", каза по телефона за АФП Абделхак Ел Амрани, 33-годишен мъж от Маракеш.

БГНЕС

"Видях как сградите се движат. Не е задължително да имаме рефлекси за такъв тип ситуации. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

"Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, но след това отново се включи. Всички решиха да останат навън", добави той.

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало "огромен наплив" от ранени хора.

БГНЕС

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии.

Системата PAGER на USGS, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде оранжева тревога за икономически загуби, според която е възможно да бъдат нанесени значителни щети, и жълта тревога за смъртни случаи, свързани с трусовете, която показва, че са възможни някои жертви.
От USGS заявиха, че "населението в този регион живее в структури, които са силно уязвими при земетресения".

Мароко преживява чести земетресения в северния си регион поради разположението си между Африканската и Евразийската плоча.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.

Мароко обяви тридневен траур след земетресението, съобщиха от двореца на краля Мохамед VI, предаде АФП.

Междувременно Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) обяви, че възстановяването на щетите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от десетилетия насам може да отнеме месеци, ако не и години.

"Сега се мобилизираме, за да подкрепим мароканския Червен полумесец", заяви Хосам Елшаркауи, регионален директор на МФЧК за Близкия изток и Северна Африка, като предупреди: "Очакват ни много месеци, ако не и години работа." 
БГНЕС/БТА