/ БГНЕС
Броят на убитите от експлозията в Кабул в понеделник достигна 16 души, други 119 са ранени. Отговорност за взрива поеха талибаните. Всички жертви са цивилни, съобщи официален представител, цитиран от АФП.  Експлозията бе насочена към зона, където са разположени офиси на чуждестранни подизпълнители и неправителствени организации, предаде ДПА.

„Шестнадесет са убити, а 119 ранени при снощната атака. Експлозията е причинена от трактор, пълен с експлозиви", заяви говорителят на афганистанското вътрешно министерство Рахими.
 

Взривът отекна на фона на посещението в афганистанската столица на американския пратеник за страната Залмай Халилзад, който запозна президента Ашраф Гани с договорения между САЩ и талибаните проект за мирно споразумение.

Мощна експлозия и стрелба в Кабул (СНИМКИ)


Ако сделката влезе в сила, 5000 американски войници ще напуснат Афганистан в срок от 135 дни като първи етап от нейното прилагане. Въоръжените сили на САЩ ще се изтеглят от пет бази в страната, каза Халилзад.
 

Взривът в източен Кабул бе чут в повечето части на афганистанската столица. Това е второ бомбено нападение край т. нар. Зелено село и 18-о от началото на годината в Кабул. Най-малко 193 души са загинали и поне 897 са ранени при атаките в града.
 

Говорител на талибаните заяви, че експлозията е премахнала "пречки" и е била последвана от влизане на множество бойци в Зеленото село, за да атакуват "оставащите врагове".

Афганистанското министерство на вътрешните работи обаче отрече да има боеве в комплекса, като според негов говорител заради експлозията близка бензиностанция се е взривила и запалила.
БТА, БГНЕС