Кая Калас
Кая Калас / БТА
Наричат я "желязната лейди" от Естония, защото не се страхува от Путин: Кая Калас ще отговаря за външната политика на ЕС. За премиерката на Естония този пост идва навреме: в страната си тя започва да губи популярност, пише Deutsche Welle.

Наричат я "желязната лейди" от Естония: Кая Калас ще е новият Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Калас, която в момента е премиерка на Естония, ще поеме поеме контрола над външните отношения на ЕС в особено турбулентен период за Европа. Изборът ѝ се смята за сигурен. 

Тя не престава да настоява за по-силна подкрепа за Украйна. Не я впечатли дори и фактът, че през февруари името ѝ попадна в списъка на издирваните от Русия хора, припомня германската обществена телевизия АРД.

"Путин иска да се страхуваме"

Кая Калас не се оставя да бъде сплашена от Путин, уверява самата тя. "Той иска да ни накара да се страхуваме, но това би му дало точно онова, което иска. Ето защо не трябва да се страхуваме", беше подчертала тя навремето. 

Калас произхожда от влиятелно естонско семейство. Баща ѝ и дядо ѝ също са били политици и са допринесли за развитието на страната. След обявяването на независимост на Естония през 1991, баща ѝ Сийм Калас става външен и финансов министър. А по-късно като премиер той договаря присъединяването на Естония към ЕС и НАТО. Впоследствие стана европейски комисар. 

Вероятно това е една от причините първоначално тя да избере различен път и да направи кариера като адвокат. След това обаче бързо се издига в дясноцентристката либерална Реформистка партия, става евродепутатка, а после и първата жена начело на тази партия.

"И моето семейство беше депортирано в Сибир"

От 2021 година Калас е министър-председателка на Естония, която има обща граница с Русия и голямо малцинство от руски произход. "Когато СССР окупира Естония, депортира естонците в Сибир и вкара руснаци в страната. Моето собствено семейство също беше депортирано в Сибир", разказа преди време Калас. "В края на окупацията руското малцинство беше 30 процента."

Личната ѝ семейна история е и нейната мотивация: тя е показателна за това, което са преживели много естонци, пише АРД. Руската агресия срещу Украйна промени чувството за сигурност на много балтийци и отвори стари рани. А с ясната си позиция Калас вдъхва на своите сънародници кураж.

Това, че е обявена от Кремъл за издирване, няма да я накара да замълчи. "Путин очевидно използва това като оръжие, за да сее страх и да внушава, че не сме истинска държава. Той ме обвинява в неща, които всъщност са вътрешни руски дела. Но ние сме независима държава. Това показва, че мислите и мечтите му са империалистични. Сигурно съм на прав път, щом руснаците са ми толкова ядосани", цитира АРД думите на естонската министър-председателка.

Брюксел - добър ход за Калас

Сега за Калас започва нов етап. Преместването ѝ в Брюксел може да има и вътрешнополитически причини, пише АРД. Защото в Естония мерките за строги икономии на нейното правителство са изключително непопулярни. Но има и други причини, поради които репутацията ѝ страда. Например това, че съпругът ѝ Арво Халик е имал дялово участие в транспортна компания, която въпреки санкциите е продължила да превозва стоки за Русия.

Това стана известно преди изборите за ЕП, на които нейната партия се класира едва на трето място със 17,9 %. Следователно новата задача в Брюксел идва в подходящия момент. Вероятно за Калас този ход е много удобен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Deutsche Welle