/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред постоянния представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд, че договорената с посредничеството на световната организация сделка за износ на зърно по Черно море, която деблокира три големи украински пристанища, трябва да бъде удължена, предаде Ройтерс.

"Необходимо е споразумението за износ на зърно да продължи и в бъдеще. Украйна е готова да остане гарант за световната продоволствена сигурност", написа той в Телеграм след разговори в Киев с Томас-Грийнфийлд.

Представителката на САЩ в ООН увери украинските фермери, че удължаването на военното споразумение за улесняване на доставките на украинско зърно и други стоки по Черно море е приоритет за ООН, отбелязва Асошиейтед прес.

Споразумението, което Русия и Украйна подписаха поотделно с ООН и Турция, изтича на 19 ноември.

В разговор със земеделски производители и репортери в предприятие за съхранение и преработка на зърно в Киев Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че смята Украйна "за житницата на света".

Войната "наистина се отрази на целия световен пазар на храни", с това, че Украйна не е в състояние да изнесете зърното си, добави Томас-Грийнфийлд.

Миналата седмица Русия за кратко преустанови участието си в сделката, като заяви, че украински дрон е нападнал Черноморския ѝ флот в Крим на 29 октомври. Украйна не е поемала отговорност за нападението, припомня АП.

И двете страни са големи световни износители на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други продукти, а войната предизвика техния недостиг и подхрани опасения за глад в по-бедните страни.

Руският заместник външен министър Андрей Руденко заяви днес, че Кремъл все още не е решил дали да удължи споразумението си с Турция и ООН. "Все още имаме време. Гледаме как се изпълнява това споразумение след възстановяването на нашето участие", отбеляза той, като изрази недоволството на Москва и припомни, че от страна на ООН е поета отговорност за решаване на проблемите, засягащи Русия.

Със сключването на споразумението на 22 юли беше създадена система за инспекции и наблюдение така, че товарните кораби да могат да пътуват безопасно. То обаче ще изтече следващата седмица, освен ако не бъде подновено.

Представителите на Русия в ООН заявиха миналия месец, че подновеното споразумение трябва да позволи увеличаване на руския износ на храни и торове. Въпреки че международните санкции не са насочени срещу тези стоки, корабните и застрахователните компании не са склонни да работят с Русия след нахлуването ѝ в Украйна, отбелязва АП.

Руденко подчерта, че Москва ще разгледа "всички фактори", решавайки дали да одобри удължаването.

Украинските фермери заявиха пред постоянния представител на САЩ Томас-Грийнфийлд, че искат смляната пшеница да бъде част от всяко подновено споразумение. В сегашното е включено само несмляното зърно.

Зърнената инициатива е рядък пример за сътрудничество между Украйна и Русия. Повече от 10 милиона тона зърно на 397 кораба напуснаха украинските пристанища, които бяха блокирани и минирани в началото на войната.
БТА