Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Над 3 хиляди души са били евакуирани от обсадения от руската армия украински пристанищен град Мариупол, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Във видеообръщение, публикувано през нощта, Зеленски каза, че вчера хуманитарните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка. "Успяхме да спасим 6266 души, 3071 от които - от Мариупол", уточни той.

Украинските власти съобщиха за руски обстрел по Одеса, мощни експлозии в Днепър

По-рано АФП предаде, че евакуирани жители на Мариупол са се присъединил към хуманитарен конвой в окупирания от Русия град Бердянск, откъдето са били транспортирани до Запорожие. Зеленски не уточни дали има предвид тези хора, отбелязва агенцията.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който бе предвидено да участва в операцията, каза вчера, че неговият екип на път към Мариупол е бил принуден да се върне, тъй като планираното за деня евакуиране на хиляди хора от града не е възможно. МКЧК впоследствие съобщи, че днес ще направи нов опит да отведе цивилни от града, където според оценки около 100 хиляди местни жители остават блокирани при ужасяващи условия.

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително трудна от военна гледна точка, предупреди Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Според него Русия се подготвя за нови удари в източния регион Донбас и по североизточния град Харков. Руските войски в Северна Украйна се изтеглят, бавно, но видимо, добави той.

Зеленски отчете в интервю за американската телевизия Fox news, че санкциите срещу Русия работят. Необходимо е обаче наказателните мерки да бъдат затегнати още повече, призова в същото време той.

По хуманитарни коридори от украински градове днес са евакуирани над 6000 души

Във видеообръщението си украинският президент каза още, че изтеглящите се руски войски оставят след себе си "пълна катастрофа", предаде Асошиейтед прес.

Зеленски предупреди населението в северни райони и околностите на столицата Киев да внимава за нови руски обстрел и оставени противопехотни мини.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди проруските ръководители, назначения в окупираните градове, че няма да останат дълго на постовете си, предаде ВВС.

Зеленски определи поемането на ръководството на украинските градове като „много глупава първоаприлска шега“, а лидерите, въдворени там от руската армия, като временни „гаулайтери“ – препратка към областните лидери в нацистка Германия.

„Посланието ми към тях е просто: отговорността за сътрудничеството ви е неизбежна“, каза той.

"Утре или вдругиден, това е второстепенен въпрос. Основното нещо е неизбежността на това справедливостта да бъде възстановена."

В среднощното си обръщение Зеленски каза, че Москва е „заплашвала служители на предприятия и власти да си сътрудничат с тези измамни назначения“, но всяко сътрудничество с такива лидери ще доведе до последствия. "Това е последното предупреждение", закани се президентът.
БТА, БГНЕС