Задържан е при опит за бягство генерал и размяна на военнопленници
Украинските власти съобщиха за руски обстрел по стратегическото черноморско пристанище Одеса, задържан при опит за бягство от страната генерал и размяна на военнопленници с Русия.

Най-малко три руски балистични ракети са поразили жилищен район на Одеса, причинявайки жертви, каза губернаторът на Одеска област Максим Марченко, цитиран от Асошиейтед прес.

Германия изпраща бронетранспортьори на Украйна

Той не даде конкретни числа.

Ракетите били изстреляни късно снощи от Кримския полуостров, който Русия отне от Украйна, добави Марченко. Тези твърдения не са потвърдени от независим източник.

Украинската армия на свой ред каза, че ракети "Искандер" са били изстреляни по ключова инфраструктура, но не поразили целта си, тъй като били прехванати от противовъздушната отбрана на страната. Според съобщението не е ясно къде са паднали ракетите.

Одеса е най-голямото пристанище на Украйна и главна база на военноморските й сили, отбелязва АП.

Две или три мощни експлозии са били чути тази нощ в южния град Днепър, съобщиха представители на местните власти, цитирани от ДПА.

Районът на Кривой Рог, също в Днепропетровска област, е бил подложен на обстрел с ракетни установки. В резултат е избухнал пожар на бензиностанция в родния град на украинския президент Володимир Зеленски, каза представител на местните власти.

ЮНЕСКО: Десетки културни забележителности в Украйна са унищожени

Като всички съобщения от районите на военни действия, и тази информация не може да бъде проверена по независим път, отбелязва ДПА.

Генерал-майор от резерва на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е бил задържан при опит да напусне незаконно страната, обявиха следователи.

Той бил спрян на контролно-пропускателен пункт на границата с Унгария, където показал фалшиви документи, че е негоден за военна служба.

Междувременно  украинският президент съобщи, че е разжалвал двама бригадни генерали от СБУ, но не обясни защо. Единият от тях за последно е оглавявал подразделението на службата в южната Херсонска област, която сега е окупирана от Русия.

"Нямам време да се занимавам с предатели", каза лаконично Зеленски, като в същото време похвали служителите на СБУ като цяло за усилията им по време на войната.

Украйна и Русия са си разменили вчера военнопленници, съобщи заместник-ръководителят на канцеларията на Зеленски Кирило Тимошенко, цитиран от Ройтерс.

В резултат Москва е освободила 86 украински войници, мъже и жени, каза Тимошенко в интернет публикация. Той не уточни колко руски военнослужещи е пуснал Киев.

Размяната е станала в рамките на водените в момента мирни преговори, обърна внимание Тимошенко.
 
БТА