/ Istock
Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) обяви 24-часова стачка за този четвъртък срещу внасянето на законопроект за труда, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ.

Здравните работници настояват за запазването на опитни работници в сферата чрез сигурни договори. Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ също обяви 24-часова стачка, подкрепяйки протеста срещу законопроекта.

Работещите в гръцкото здравеопазване призовават „да се удължат договорите на 2000 здравни работници чрез Държавната служба по заетостта“. 

Според обявлението на Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници 2000 служители работят на първа линия по програмите на

Държавната служба по заетостта за дългосрочно безработни между 55 и 67-годишна възраст с двугодишни договори. Техните договори постепенно изтичат, което оставя незаети свободни места в болниците и същевременно лишава част от здравните работници от възможност да се пенсионират.

Здравните представители допълват, че по време на среща с гръцкия министър на труда и социалното развитие А́донис Георгиадис, той се е ангажирал да разгледа възможността за законодателно удължаване на договорите с една година, но до момента не е предприел нищо по въпроса.

Центърът по труда в Атина също обяви протест този четвъртък от 11:00 часа на атинския площад „Синтагма" по повод внасянето на законопроекта на труда. Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ насрочи протест същия ден от 10:30 часа на площад Клафтмонос.
Мелина Христова/БТА