Започна срещата на върха на Азиатско-европейския форум
Започна срещата на върха на Азиатско-европейския форум / снимка: БГНЕС

Световната финансова криза ще е сред водещите теми на Седмата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум, която бе открита в Пекин.

В нея участват лидерите на 45 държави от двата континента. България е представлявана на форума от президента Георги Първанов, който броени часове преди неговото начало се срещна с премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг.

В продължение на два дни участниците в Седмата среща на Азиатско-европейския форум ще обсъждат световната финансова криза, енергийната сигурност, промените в климата и способността да се преодоляват последиците от природните бедствия. Настоящата световна икономическа ситуация е сложна и мрачна, заяви китайският лидер Ху Цзинтао. Китайските домакини изразиха увереността си, че форумът в Пекин ще направи по-ефективно икономическото сътрудничество между двата континента. България участва за първи път на тази среща на толкова високо ниво.

Президентът Георги Първанов ще направи изказване утре по време на третата сесия, която е посветена на енергийната сигурност, социалното единство и диалога между цивилизациите.

Рано тази сутрин той се срещна с премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг. Виетнамският министър-председател заяви, че традиционната дружба между двата народа продължава да се развива. Българският държавен глава потвърди, че ще посети Виетнам в началото на следващата година и изрази желание по време на визитата му там да бъде проведен бизнес форум.

Иначе мотото на срещата на върха на Азиатско-европейския форум  е „Визия и действие към печелившото решение”. Тя се провежда в китайския парламент, който се намира непосредствено до Забранения град.