Започна официалната част от визитата на японската императорска двойка в Канада
Започна официалната част от визитата на японската императорска двойка в Канада / снимка: БГНЕС

Императорът на Япония Акихито и императрица Мичико започнаха официалната част от 12-дневното си посещение в Канада. Това е първото им посещение в Канада, откакто Акихито стана император на Япония, предаде Франс прес. Императорската двойка пристигна на церемонията по посрещането й във файтон и ескорт на канадската конна полиция в парадни униформи и бе приета от генерал-губернатора на Канада Микаел Жан и съпруга й Жан-Даниел Лафон.
      
Микаел Жан, която е от хаитянски произход, е определена от британската кралица Елизабет Втора за неин представител в Канада и в това си качество се явява държавен глава на страната.
       
След разговор между императорската двойка и домакините й се очаква императорът и императрицата да посадят дръвче в парка на резиденцията на генерал-губернатора. Дървото е канадска цуга (Tsuga canadensis) и е избрано, защото се среща както в Канада, така и в Япония.
       
След това императорската двойка ще разговаря с премиера Стивън Харпър, преди да участва в официална държавна вечеря, организирана от генерал-губернатора, отбелязва БТА.

В сряда японската императорска двойка ще посети финансовата столица на Канада - Торонто. Визитата й в Канада ще завърши в западната канадска провинция Британска Колумбия.
       
Посещението на японската императорска двойка в Канада се извършва в годината, когато се отбелязва 80-ата годишнина от установяването на първата канадска дипломатическа мисия в Япония.