Президентът Макрон дойде на местопрестъплението
Президентът Макрон дойде на местопрестъплението / БГНЕС/ЕРА
Терористът, който обезглави учител от френско училище заради урок по свободомислие в клас, е застрелян от полицаите с 10 куршума, става ясно от запис с мобилен телефон, публикуван от „Паризиен“. Собственикът, пожелал изрично анонимност, споделил, че натиснал инстинктивно копчето за запис, застанал в двор, гледащ към улицата, на която полицаите заклещват бягащия терорист в градчето Ерани, на около 20 км северозападно от Париж.
 
Веднага след неутрализирането на престъпника на място идват сапьори, които проверяват дали убитият носи взривно устройство.
 
„Не зная какво е изкрещял мъжът, не мога да кажа“, обясни пред „Паризиен“ свидетелят, записал схватката. „Видях само, че той бе облечен със светли дрехи, не бяха религиозни одежди. Полицаите на няколко пъти му извикаха: „Стой, свали оръжието!“ Не останах с впечатление, че става дума за огнестрелно оръжие.

Беше шок! В началото не се знаеше какво е станало преди това, не можеше веднага да се разбере видяното току-що.“

До момента няма официална информация дали терористът е 18-годишен чеченец от Москва, както съобщи тв каналът BFMTV, или 48-годишен мъж с алжирско потекло, както обяви "Паризиен" след злокобното убийство, разтърсило цяла Франция. На място дойде самият президент Еманюел Макрон, заедно с образователния и с вътрешния министър на страната, но и той не хвърли светлина, като обяви случилото се за терористичен акт. BFMTV обаче разкри, че застреляният е роден през 2002 г. в Москва, според личната карта, открита у него.
 
В Туитър бе съобщено и името на убития учител - Самюел Пати, 47-годишен, с негова черно-бяла снимка.
 

Междувременно Константин Косачев, шефът на комитета по международните въпроси на Съвета на Федерацията – горната камара на Федералното събрание на Русия, обяви, че руските власти ще трябва да отговарят на тежки въпроси, ако се потвърди чеченския произход на застреляния терорист.

Косачев нарече убийството на учителя „чудовищно“ и изрази съболезнованията си към роднините и близките на убития, и към народа на Франция. „Ако се потвърди, че това е извършено от гражданин на Русия с чеченски корени, задължително трябва да има изчерпателни оценки на станалото и от страна на чеченския народ, и от страна на руските власти“, отбеляза Косачев във Фейсбук.

Той, обаче, изрази съмнение за чеченска и руска връзка в злодейството: „Ние сме други хора – и в Чечня, и във всяко място от Руската федерация... Може да предположа, че сега ще се появят наши „доброжелатели“, добави Косачев.

Превод и редакция: DarikNews