В Минеаполис полицаи застреляха съмнителен мъж, открил пръв стрелба при проверка
В Минеаполис полицаи застреляха съмнителен мъж, открил пръв стрелба при проверка / iStock/Getty Images
Спонтанни протести избухнаха в американския град Минеаполис в щата Минесота, след като полицията застреля мъж, съобщава Fox News.
 
Според изявление на градското полицейско управление на 30 декември мъжът е бил убит при престрелка, възникнала след като служителите на реда са спрели колата му за проверка. Уточнява се, че заподозреният пръв е открил огън и е бил застрелян при ответните изстрели на полицаите.



Според полицията починалият е заподозрян в извършване на сериозно нарушение на една от бензиностанциите в града, което е и причината за проверката.

Протестиращи в Портланд подпалиха полицейски участък (ВИДЕО)

Малко след престрелката на мястото на инцидента се събраха около 100 протестиращи, които крещяха обиди на полицаите и дори ги замеряха със снежни топки.

Настоящият инцидент породи страх сред властите, че случилото се може да предизвика повторение на събитията след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи каналът.

Флойд беше задържан от полицията в Минеаполис на 25 май. По време на ареста полицай притисна с коляно врата на мъжа. Флойд извика, че се задушава, но служителите на реда не му обърнаха внимание. В резултат на това мъжът почина в реанимация. След това в САЩ и в други страни масови протести за правата на чернокожите.

Превод и редакция: DarikNews