Заложници бяха убити при спасителна акция в Йемен
Заложници бяха убити при спасителна акция в Йемен / БГНЕС, архив

Американски спецчасти атакуваха тази сутрин ограден с висока ограда укрепен пункт в затънтено йеменско село рано тази сутрин, опитвайки се да освободят западни заложници, държани там от поделение на терористичната мрежа Ал Кайда, но похитителите са убили американски журналист и учител от Южна Африка, съобщи Ройтерс, цитирайки американския държавен секретар Джон Кери и висш служител от йеменското разузнаване.

33-годишният американец Люк Сомърс и 56-годишният южноафриканец Пиер Корки са били застреляни от техните похитители малко след началото на американския щурм. Това станало в област Уади Абадан на йеменската провинция Шабуа, отдавна смятана за една от крепостите на Ал Кайда. Това бе вторият опит на САЩ от 10 дни насам за освобождаването на Сомърс. Кери каза, че е дадена зелена улица за операцията заради получена информация, че има непосредствена заплаха за живота на Сомърс. "Направихме преценка, че времето ще изтече в събота", съобщи друг американски служител. Хуманитарната организация "Гифт ъв гивърс" обаче заяви, че се е опитвала да договори освобождаването на учителя Корки и се е очаквало това да стане в неделя, след което той да може да се завърне при семейството си.

Групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) е смятана от Вашингтон като едно от най-опасните разклонения на терористичната мрежа. САЩ отдавна работят с правителството на Йемен, както и чрез атаки с безпилотни самолети, за да унищожат лидерите й в Южен и Източен Йемен.

"Безсърдечното пренебрежение към живота на Люк е поредно доказателство за покварата на АКАП и още една причина защо светът не трябва да се отказва от целта да разгроми тяхната насилническа идеология", заяви президентът Барак Обама в декларация по-късно днес. Той каза, че е разрешил провеждането на операцията и добави, че САЩ няма да пожалят усилия и ще използват всичките си военни, дипломатически и разузнавателни възможности, за да върнат безопасно в родината му всеки американец, където и да се намира той.
Според служител от Пентагона в днешната операция са участвали около 40 американски командоси, докарани със самолет CV-22 Osprey. Те са се приближили на около 100 м от укрепения пункт, където са били държани заложниците. Защитниците на пункта обаче се усетили и се завързала огнестрелна битка. Американски служители казаха, че са знаели къде точно се намира Сомърс от информация, получена при предишния опит за спасяването му. Те са знаели също така, че там има и втори заложник, но не са знаели предварително кой е бил той. Двамата заложници са били простреляни няколко пъти от най-малко един от техните пазачи при отстъплението им, а не са попаднали в кръстосан огън, уточниха служителите, пожелали анонимност. На двамата веднага била оказана медицинска помощ, но единият починал по време на битката, а другият - на борда на американски кораб. Убити били повече от петима от терористите. Няма загинали американски командоси в операцията, добавиха те. Целият екшън е продължил около 30 минути.

Говорител на правителството на Южна Африка отказа коментар по случая. Няма нова информация и за трима други заложници - британец, турчин и йеменец, които преди са били държани заедно със Сомерс и Корки, съобщи йеменски служител, цитиран от Ройтерс.

Люси Сомърс - сестрата на убития фотожурналист, каза пред Асошиейтед прес, че тя и баща й са научили за гибелта на Люк от агенти на ФБР около 5 ч по Гринвич тази сутрин. Джон Кери каза, че решението За щурма се е базирало на опасения, че АКАП е планирала да убие Сомърс. По-рано тези седмица АКАП е пуснала в интернет видео със съобщение, че Люк ще бъде убит до 72 часа.

Източник: БТА