Имам нужда от безопасно място. Това каза ганайската ЛГБТ активистка Ейнджъл Максин, която избяга от родината си в Германия миналата седмица, дни преди парламентът на Гана да приеме законопроект срещу ЛГБТ, предаде Voice of America (VOA).

"Мислех, че е много неразумно все още да съм в Гана и да се застъпвам за ЛГБТ общността", допълни тя.

В сряда депутатите в Гана единодушно гласуваха подкрепа на законодателството, което ще засили репресиите срещу правата на ЛГБТ хората и тези, обвинени в насърчаване на ЛГБТ идентичността.

Максин, която е транс жена, се страхува за приятелите, които е трябвало да изостави. "Всички ги е страх. Повечето от тях, ако имаха възможност да напуснат страната и да потърсят убежище някъде, биха го направили. Но точно сега тази възможност не съществува. Всички се крият. Всички са ужасени и уплашени", казва тя.

Сексът между ЛБГТ партньори вече е наказуем с до три години затвор в Гана. Законопроектът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години
за цитиране, умишлено популяризиране, спонсорство или подкрепа на LGBTQ плюс дейности. Законодателите казват, че поведението и застъпничеството на ЛГБТ противоречи на културните ценности на Гана.

Но изследователят на Amnesty International в Западна Африка Мишел Екен твърди, че законопроектът нарушава основни права. "Имате право да зачитате човешкото достойнство, което е основно в конституцията, която ще бъде нарушена. Правото на личен живот, правото на свобода на изразяване. Хората няма да могат да говорят свободно. Сега законопроектът ще бъде представен на президента Нана Акуфо-Адо, който ще реши дали трябва да бъде подписан в закон", съобщи той.

Гана се опитва да излезе от дълбока икономическа криза и фалит по дълга с помощта на програма за заеми на Международния валутен фонд на стойност 3 милиарда долара и финансиране от Световната банка.

Световната банка, която миналата година спря ново финансиране за Уганда, след като прие суров законопроект срещу ЛГБТ, не отговори на искания коментар относно законодателството на Гана.

Говорител на МВФ каза, че следи развитието в Гана, но не може да коментира законопроект, който все още не е закон.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)